Footgolf Slovenija

Pravila za footgolf

Footgolf argyle nogavice dokolenke pravila

Pravila za footgolf

Osnovna pravila za igranje footgolf igre vam bodo pomagala pri prvih igrah footgolfa. Če se boste kasneje tekmovalno ukvarjali s footgolfom vas bodo situacije primorale, da poglobite znanje footgolf pravil, ki jih lahko enostavno pridobite od soigralcev, ki ga že dalj časa igrajo.

Za osnovno igranje ter vse začetnike so spodaj zapisana pravila več kot dovolj. Za resno ukvarjanje s footgolfom priporočamo, da obiščete enourni tečaj razlag pravil golfa (golfa ne footgolfa), ki ga lahko dogovorite na vsakem golf igrišču z učitelji golfa.

 

Nosite primerna oblačila – zaželene so golf kape, ovratne polo majice in argyle nogavice. Argyle pomeni karo vzorec.
Vaša žoga mora biti lahko prepoznavna. Žoge so nogometne velikosti #5.
Sproti izpolnjujte kartico z rezultati (score card) in počakajte, da pridete na vrsto za udarec. Poskrbite, da vaš udarec ne ovira drugih igralcev.
Začetni udarec naj bo iz položaja do dveh metrov za tee oznakami. Običajno se postavi žogo na nično razdaljo med tee oznakami, da pridobite največ potencialne dolžine udarca.
Žogo morate brcniti v enem samem gibu. Žoge ne smete potiskati z zgornjim ali spodnjim delom stopala. Pred vsakim udarcem mora biti stopalo ločeno od žoge, postavljeno zadaj izza žoge.
Počakajte z nadaljevanjem igre dokler se žoga popolnoma ne ustavi. Ni dovoljeno, da preprečite gibanje žoge, če le to premika veter.
Brcnite žogo iz lokacije, kjer leži. Ni dovoljeno premikati žoge ali odstranjevati zagozdenih predmetov. Izjemoma lahko označite točko in odstranite žogo, ko na kakršenkoli način ovira drugega igralca ali drugo žogo.
Igralec, ki je najbolj oddaljen od luknje je prvi, ki udari žogo.
Vrstni red igre temelji na rezultatu prejšnje luknje. Igralec z najboljšim rezultatom bo najprej začel na naslednji luknji, sledi drugi, in tako naprej.
Če žoga pristane v vodni nevarnosti, jo vzemite iz vode in nadaljujte z igro z mesta, ki je 2 koraka od najbližjega kopenskega mesta, kjer je žoga vstopila v nevarnost (od meje označene z rdečo). Lahko jo postavite tudi nazaj na točko od koder ste jo brcnili v vodo. V obeh primerih prejmete en kazenski udarec.Zunanje mere igrišča so označene z belo. Če žoga preči belo linijo igro nadaljujte z mesta, ki je 2 koraka od mesta, kjer je žoga prešla linijo med belimi označbami. Prejmete en kazenski udarec.

Igranje z nogometnimi čevlji (kopačke) ni dovoljeno.
Uporabite zemljevid footgolf igrišča za lažje usmerjanje od luknje do luknje in za morebitna interna pravila footgolf igrišča.
Upoštevajte maksimalni čas za footgolf igro, ki ga določijo interna pravila igrišča. Poskrbite, da boste časovno sledili skupini, ki je pred vami in jih ne boste motili, če boste hitrejši.
Spoštujte igralce golfa na in izven igrišča.

Video osnovna pravila za footgolf si lahko pogledate tule.