Footgolf Slovenija

Prvenstvo Europa zmaga Bjorna Bulka

Bjorn Bulk v potoku Gljun na golf igrišču Bovec Nizozemec Bjorn Bulk pod luknjo #6 (Boka) v potoku Gljun na footgolf igrišču Bovec (Golf Club Bovec)

FINALE FOOTGOLF PRVENSTVO EUROPA

V vikendu od 12. do 14. junija se je v Bovcu odvijalo finale Prvenstvo Europa v FOOTGOLFU. Obenem smo spremljali tudi otvoritev sezone FOOTGOLFA za vse željne nove izkušnje, ki jo predstavlja prav FOOTGOLF. Igra je primerna in priljubljena tudi pri damah, otrocih, starejših in vseh ostalih.

Footgolf je igra, ki predstavlja nov pogled igre golfa in nogometa, saj se jo igra z nogometno žogo in se ne uporablja palic ampak kar lastne noge za s čim manj udarci spraviti žogo v luknjo. Tudi kultura obnašanja in oblačenja je po smernicah golfa, kar pomeni fair play, brez sodnikov. Za božič 2013 so organizatorji prvič testirali bovško golf igrišče ter nato prepričali evropsko zvezo, da so jim zaupali letošnji zaključni turnir, čeprav v Sloveniji takrat ni bilo niti ene footgolf luknje.

Pretekli vikend se je tako v Bovcu odvijalo prvo prvenstvo Europa v footgolfu. Celotno prvenstvo sestavlja sedem turnirjev, po izredno uspešno izvedenih šestih turnirjih v Torinu, Oslu, Marbelli, Valencii, Marseilu in Budimpešti se je v Bovcu izvedel končni finalni turnir. Turnirja se je udeležilo okoli 50 tekmovalcev. Prvenstvo je potekalo dva dneva in že prvi dan so se tekmovalci izkazali v spretnostih omenjene igre, tekmovalci so tekmovali tako posamezno kot tudi del ekipe državne reprezentance. Prvi dan so povedli tekmovalci slovenske reprezentance, najbolje so se uvrstili Primož Zorč (2., +2), Andrej Manfreda in Simon Sladič (7., +9) ter Denis Mlekuž (10., +10) in so z dvema udarcema prednosti povedli pred italijansko reprezentanco. Naslednji dan so prednost izgubili in končni zmagovalci so bili tekmovalci italijanske footgolf reprezentance. Slovenska reprezentanca je zaključila turnir na drugem mestu. Drugi dan so bili najboljši štirje Slovenci Denis Mlekuž (7., +8), Marko Melinc (11., +9). Simon Sladič (14., +12) in Primož Zorč (17., +13). Vsi igralci iz iste države so reprezentanti saj za rezprezentančni rezultat štejejo najboljše štiri uvrstitve tekmovalcev iz iste države tako, da se do konca tekme ne ve kdo bo v kvoti štirih, ki prejmejo medalje. Tekmovanja so se udeležile tudi predstavnice nežnejšega spola, med katerimi je bila najboljša Jessica Iannello (ITA.), slovenska predstavnica Metka Belingar je dosegla drugo mesto na turnirju v Bovcu, v skupnem seštevku sezone 2014/15 pa je bila tretja.

Posamezniki, ki so se najbolje odrezali v turnirju v Bovcu so Jan Aksel Odden (NOR., 1.), Bjorn Bulk (NIZ., 2.), Paolino Parodi (ITA., 3). Najboljši slovenski igralec Primož Zorč je osvojil četrto mesto.

Kot posebno nagrado je zmagovalec bovškega turnirja izbral luknjo, ki je zdaj poimenovana po njem, izbral je luknjo številka 3. Posebnost turnirja pa je tudi v uporabi le ene žoge (FIDA), ki so jo uporabljali vsi tekmovalci. Žoga, ki se uporablja pri footgolfu je pri FIDI narejena posebej za footgolf.

Bjorn Bulk (NIZ.) je PRVI, ki je osvojil evropsko prvenstvo v footgolfu in s tem tudi naslov prvega prvaka v footgolfu.

Udeleženih je bilo 6 držav Slovenija, Španija, Italija, Madžarska, Nizozemska in Norveška.

Med samim turnirjem pa so se lahko v footgolfu preizkusili tudi vsi željni te nove izkušnje, ki prvine golfa približajo tudi tistim bolj ali manj spretnim z nogometno žogo. Tukaj so prevladovale predstavnice nežnejšega spola in mlajši od 18let, najmlajši udeleženec ima le devet let. Sam turnir se je imenoval Slovenija igra FOOTGOLF in je potekal cel vikend.

Vsi udeleženci, tako tekmovalci kot tudi tisti, ki so samo igro le preizkusili ali izkazali podporo svojim favoritom, so pospremili vikend v lepem vzdušju in se vrnili domov z prijetnimi in malo manj prijetnimi občutki ob zmagi ali porazu.

Vsi zainteresirani footgolfisti ali tisti, ki si to želite postati pa si lahko kaj več o sami igri in načinu igranja pogledate na spletni strani www.footgolf.si

Za igranje in vsa vprašanja kontaktirajte Športno agencijo SportMix, ki se nahaja v samem centru Bovca, lahko pa vaše vprašanje naslovite na: team@sportmix.si ali na telefonsko številko +38631871991 (Primož).

Finalni turnir footgolf prvenstva Europa je organiziralo Footgolf združenje Slovenije pod okriljem EFGF – European Footgolf Federation.